Κινητοποιήσεις στήριξης στο αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα


*"Η απεργία πείνας αποτελεί ιστορικά πάντα “αποκοτιά” καθώς ο απεργός πείνας βουλητικά επιβάλλει στον εαυτό του την αντιστροφή του βασικού ενστίκτου της ζωής, της αυτοσυντήρησης. Προκειμένου να διασώσει την αξιοπρέπειά του, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και αυτό το αδιαπραγμάτευτο όριο της σωματικότητας.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο αισθανόμαστε ότι αυτή η συνθήκη μας αφορά.

Σήμερα που ο ολοκληρωτικός έλεγχος είναι η κατάσταση των πραγμάτων, που οι κατακτήσεις χάνονται και οι νόμοι καταπατούνται, που η κατάσταση εξαίρεσης είναι ο κανόνας, αναγορεύεται σε ύψιστο χρέος ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ετερότητας ως μέρος της από κοινού αλήθειας των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Γενάρη ζητώντας απλώς να εφαρμοστεί και γι αυτόν ο νόμος. Για μια ακόμα φορά οδηγείται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, έσχατη επιλογή ενός κρατουμένου που, ακόμα και μετά από 18 χρόνια φυλακής, δέχεται μια παράλογη επίθεση στο πρόσωπό του κάθε φορά που ασκεί ή διεκδικεί τα δικαιώματα που είναι αυτονόητα για κάθε φυλακισμένο.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν εγκαλείται για φωτογραφικές διατάξεις, για παραβίαση των νόμων που η ίδια θέσμισε, για χειρισμούς που δημιουργούν υπόνοιες εκδικητικής συμπεριφοράς και αναιτιολόγητης επιβάρυνσης της θέσης ενός φυλακισμένου. Ενός ανθρώπου δηλαδή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της, υπόκειται στους νόμους της και που η υγεία και η ζωή του είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της.

Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί.

Το αίτημά του είναι δίκαιο και η διαμαρτυρία του εύλογη.

Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων.

Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη.

Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!"

*Κείμενο υπογραφών καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και διανοουμένων για τον Δ. Κουφοντίνα

 

** «Η αιφνίδια μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου όπου κρατείτο, στις φυλακές Δομοκού, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, ως προς τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων και τις υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτές.

Όπως προέκυψε από τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον συνήγορο, γεννώνται ερωτήματα που αφορούν:

– Τόσο την επάρκεια της αιτιολογίας μιας τέτοιας μεταγωγής, καθώς η τυπική επίκληση των άρθρων του νόμου δεν επαρκεί για την αιτιολόγηση μιας δυσμενούς ατομικής πράξης της Διοίκησης

– Όσο και την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, καθώς προκύπτει ότι η μεταγωγή έγινε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας και δεν προκύπτει να υπάρχει απόφαση από το νόμιμο όργανο την ΚΕΜ, που να επικυρώνει την απόφαση αυτή, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί το σώμα, ο αριθμός πρωτοκόλλου, η ημερομηνία και το περιεχόμενο της επικαλούμενης προηγούμενης απόφασης της ΚΕΜ, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί κατά το περιεχόμενο της.

– Η εφαρμογή στο πρόσωπο του κρατούμενου των διατάξεων του δυσμενέστερου, μεταγενέστερου νόμου 4760/2020, όπως αναφέρεται, είναι προβληματική, καθώς, όπως η θεωρία επισημαίνει, το δίκαιο της έκτισης της ποινής αποτελεί ουσιαστικό ποινικό δίκαιο και ως εκ τούτου δυσμενέστερες διατάξεις δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στον εκτίοντα ποινή, για τον οποίο πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του επιεικέστερου νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Κ.

– Δεν προκύπτει ο λόγος για τον οποίο καθίσταται επείγουσα η μετακίνηση του κρατούμενου καθ’ ον χρόνο υπάρχει αναστολή των μεταγωγών στα πλαίσια των μέτρων λόγω της υγειονομικής κρίσης,

– Δεν προκύπτει να υφίσταται λόγος ειδικής μεταχείρισης που να συνδέεται με την διαγωγή του κρατουμένου κατά την διάρκεια της κράτησης του, παρότι είναι το μόνο κριτήριο για δυσμενή μέτρα σε βάρος του, ούτε γίνεται επίκληση τέτοιου στοιχείου,

– Επιπλέον προκύπτει ότι στη μεν Κασσαβέτεια, όπως και στον Κορυδαλλό, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα Covid-19, ενώ έχουν αναφερθεί αντίθετα στις φυλακές Δομοκού.

Τέλος, προκαλεί προβληματισμό η αναφορά στην άνω έγγραφη απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος μετήχθη στον Κορυδαλλό, γεγονός που η Γενική Γραμματεία πρέπει να επιβεβαιώσει και αποδείξει, καθώς αμφισβητείται από τον ίδιο και τον συνήγορό του, και υποστηρίζεται ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος μιάμιση ώρας διαδρομής για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μεταγωγή πριν από την μεταγωγή του στον Δομοκό.

Είναι ανεπίτρεπτο να ψεύδεται η Διοίκηση κατά την έκδοση των απαντήσεων της στους πολίτες.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες η μεταγωγή, η οποία συνδέεται κατά το έγγραφο με τις διατάξεις του νόμου 4760/20, που έχουν καταγγελθεί ως φωτογραφικές και οι οποίες όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλή, έγιναν με στόχευση στον συγκεκριμένο κρατούμενο, για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης του οποίου είχε προηγηθεί δέσμευση εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργεί υπόνοιες ειδικής διακριτικής μεταχείρισης του κατά παράβαση του νόμου.

Το Κράτος Δικαίου δεν επιτρέπεται να εκτρέπεται των κανόνων του δικαίου για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να παράσχει εξηγήσεις και να προβεί άμεσα στην ανάκληση των παράνομων πράξεων και ενεργειών σε βάρος του κρατουμένου και να αποκαταστήσει το δίκαιο».

**κείμενο συλλογής υπογραφών νομικών και δικηγόρων

Χάρτης Περιστατικών

Λίστα Περιστατικών