Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως.

Το Repression Watch είναι μια νέα πλατφόρμα, όπου με αφορμή την επιδρομή στην Κυψέλη, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τρόπο και ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνεται υλικό (μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο). Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχει η ομάδα Νομικής Βοήθειας, με την τεχνική βοήθεια του menoumemazi.org, συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής. 

Πέρα από μία πλατφόρμα, με την βοήθεια και την εμπλοκή όλων μας,  μπορεί να γίνει μια ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

Ας αντιστρέψουμε τους ρόλους.


 

Το τελευταίο διάστημα νέα και έντονα περιστατικά κρατικής καταστολής λαμβάνουν χώρα. Η καταστολή διαφαίνεται, τόσο στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας με τον νέο ποινικό κώδικα, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας, σε κυρίαρχη άσκηση πολιτικής. Κρούσματα αστυνομικής και κρατικής βίας αναδεικνύονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, των τυπικών και των άτυπων δικτύων ενημέρωσης. 

Θύματα αυτών είναι όσοι/ες παρουσιάζονται ως αόρατοι/ες ή περιττοί/ες για την κοινωνική πλειοψηφία: αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων , νεολαίοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, φοιτητές, μετανάστ(ρι)ες/πρόσφυγες, τοξικοεξαρτημένοι/ες και μειονότητες. Η αστυνομική αυθαιρεσία διεκπεραιώνει την κρατική καταστολή και αναδεικνύει την διαχρονική επιλογή χρήσης του μονοπωλίου της βίας, ακόμη και πέρα από θεσμικές και πολιτειακές κατοχυρώσεις.

Τα περιστατικά αυτά συνδέονται με τους κοινωνικούς αγώνες του παρελθόντος και την αντιμετώπιση τους. Από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την πολλαπλή αρωγή τμημάτων του αστυνομικού σώματος σε φασιστικά τάγματα εφόδου μέχρι και το γενικευμένο κράτος εξαίρεσης δικαιωμάτων της μνημονιακής περιόδου, η αστυνομική αυθαιρεσία έχει οδηγήσει σε πολλαπλούς τραυματισμούς έως και θανάτους. Κυρίαρχα ωστόσο, επιχειρούν να συντηρικοποίησουν την κοινωνία και να καταστείλουν κοινωνικούς αγώνες, στα πλαίσια του δόγματος “τάξη και ασφάλεια”.

Το δόγμα αυτό προσδοκά να νομιμοποιήσει ιδεολογικά, την επιθετική πολιτική ενάντια στους “από κάτω”. Ταυτόχρονα, το δόγμα αυτό εξαπλώνεται κοινωνικά μέσω του συνδυασμού θέσπισης νομικών κανόνων και αστυνομικής καταστολής: η κατάργηση του ασύλου συναντά τις εκκενώσεις των καταλήψεων κάτω από το πέπλο της εγκληματικότητας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους, ποινικοποιείται. Οι επιθέσεις εναντίον συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων ατόμων, εγγράφονται ιδεολογικά σε έναν αγώνα όπου “το κράτος κυνηγάει την σκιά της πολιτικής του”.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, η ενημέρωση για τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και η υπεράσπιση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που πλήττονται από την καταστολή.

Αποτελούμε ένα κόμβο ενημέρωσης, συλλογής και ανάδειξης καταγγελιών, σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία. Η επαρκής αξιοπιστία των καταγγελιών είναι βασικό κριτήριο δημοσίευσής τους ως έγκυρες από το Παρατηρητήριο. Χρησιμοποιούμε δελτία τύπου, ενημερωτικά φυλλάδια και άλλα αντίστοιχα μέσα, για την ενημέρωση κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Προτείνουμε στους χρήστες να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία και δεσμευόμαστε για την απόλυτη προστασία των στοιχείων τους - εκτός αν εκείνοι/ες ορίζουν διαφορετικά. Για λόγους προάσπισης της ιδιωτικότητας τους, προτείνουμε πρακτικές όπως η ψευδωνυμοποίηση, η χρήση email generator κ.α. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε νομική υποστήριξη των θυμάτων της. Ως Repression Watch δεν αντικαθιστούμε τους αρμόδιους φορείς, αλλά προωθούμε την συνεργασία μεταξύ πρωτοβουλιών, ομάδων, οργανώσεων, ατόμων.

Ελπίζουμε το Repression Watch να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των πολλών και να δημιουργήσει μία κοινότητα που θα το διαχειρίζεται και θα το διατηρεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Κανένας-κάμια μόνος/η του. Να μην αφήσουμε την αστυνομία να τρομοκρατεί.