Να μην αφήσουμε την αστυνομία να τρομοκρατεί.

Το Repression Watch είναι μια πλατφόρμα που καταγράφει, συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δημιουργήθηκε και συντηρείται από μια αυτοοργανωμένη συλλογικότητα, που λειτουργεί συμμετοχικά και αμεσοδημοκρατικά μέσα από οριζόντια δικτύωση.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής κοινότητας ανθρώπων που θα τροφοδοτούν το εγχείρημα και θα εμπλουτίζουν το περιεχόμενο. Συλλέγουμε μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, δημιουργώντας ένα διαδικτυακό χώρο συγκέντρωσης και αποτύπωσης περιστατικών καταστολής, βίας και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά σώματα. Περιστατικά στα οποία γινόμαστε καθημερινά θεατές και το οποία τις περισσότερες φορές αποσιωπώνται.

Διαχρονικά αλλά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, διαφαίνεται ότι κεκτημένα δικαιώματα, που που θα έπρεπε να θεωρούνται θεμελιώδη και αναφαίρετα, καταργούνται σε νομικό επίπεδο ενώ παράλληλα, πολλά από τα ισχύοντα καταστρατηγούνται στην πράξη από τους εκάστοτε φορείς που τα εφαρμόζουν, δικαστικές αρχές και αστυνομία, τις περισσότερες φορές με την πλήρη κάλυψη ή και εντολή των ηγεσιών τους και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την πανδημία, οικοδομείται μια συνθήκη που επιδιώκει να αναδείξει το ζήτημα της «Ασφάλειας» ως την πιο σπουδαία ανάγκη των πολιτών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι το μοναδικό Υπουργείο που αναπτύσσεται, προσλαμβάνει προσωπικό με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και προμηθεύεται νέα τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό. Σε νομοθετικό επίπεδο, η πλήρης κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, η περιστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους, ο περιορισμός της ελεύθερης μετακίνησης, η λογοκρισία στις τέχνες κ.α., συνθέτουν ένα πλαίσιο αυξημένου ελέγχου και επιτήρησης. Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, Αστυνομία στα πάρκα και τις πλατείες, Αστυνομία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η Αστυνομία ως «το ΕΣΥ της πανδημίας», η Αστυνομία παντού.

Με τις πρόσφατες νομοθετικές και πολιτικές αλλαγές ιδιαίτερα από το 2019 και μετά, και έχοντας παρακολουθήσει, ένα χείμαρρο καταγγελιών για τις συνεχείς αυθαιρεσίες σωμάτων της Αστυνομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν βασανισμούς, ξυλοδαρμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απαγωγές, επαναλαμβανόμενες σκευωρίες και συλλήψεις χωρίς στοιχεία, νιώσαμε την ανάγκη να δράσουμε συλλογικά.

Σκοπός μας είναι να πάρουμε θέση, δημιουργώντας ένα δημόσιο αρχείο περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, σπάζοντας και την μονομερή πληροφόρηση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Το αρχείο αυτό τροφοδοτείται από τη συλλογή δημόσιων μαρτυριών και από τις ατομικές καταγγελίες στην πλατφόρμα του Repression Watch. Σαν ομάδα, σεβόμαστε την ανάγκη για ανωνυμία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και για αυτό στη φόρμα καταγγελιών τα αντίστοιχα πεδία δεν είναι υποχρεωτικά. Θέλουμε κάθε τέτοιο περιστατικό, μικρό ή μεγάλο, να ακουστεί και να αντιμετωπίζεται με την ίδια βαρύτητα.

Ελπίζουμε το Repression Watch να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των πολλών και να δημιουργήσει μία κοινότητα που θα το διαχειρίζεται και θα το διατηρεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.